Kaupat

Lukkarilassa pitivät kauppaa 1900-luvun alkupuolella Otto Rissanen, Konrad Ryynänen ja Iivari Ruotsalainen. Huomattavat lisäykset kauppamäärissä tulivat 1920-luvulla. Simulankylän ensimmäinen kauppias oli Konrad Ryynänen 1920- luvulta alkaen. Hänen jälkeensä kaupassa jatkoi toimintaa v. 1940 Kuopion osuusliike (Varpaisjärvi-kirja, s. 147) ja sen myymälänhoitajina toimivat mm. Uuno Tanner,

Kalevi Riekkinen, Veikko Myöhänen, Matti Varna, Taavi Rönkä, Esko Hyvärinen ja Niilo Asikainen. Jorma Timonen toimi samalla paikalla kauppiaana 70-luvulta alkaen 2000-luvun alkuun asti. (Haastattelut Veera Huttunen ja Elsa Ryynänen


09.06.1928 Pohjois-Savo

02.06.1921 Savon Sanomat

Lukkarilan (osuus)kauppa.Kuva Jorma Timoselta

Pyöreisillä aloitti toimintansa vuosisadan alkupuolella Iikkalan kauppa, jonka kauppias oli Iivari Ruotsalainen. Hänen jälkeensä samalla paikalla toimivat Kalle Kankkunen, Tauno Keinänen, Eino Tähtivaara, Johannes Savinainen, Jukka Savinainen ja viimeisenä kauppiaana Tarmo Lyytinen.
Savinaisten aikaan kaupan yhteydessä oli myös postiasema, jota hoiti Hanna Savinainen.

Tähtivaaran aikaan v.1957. Kuva Tarja Jehkiseltä

Postin aukioloajat-kyltti Entisajalta.

5.7.1994 Savinaisten aikaan.Rino-Kuva Oy

Tarmo Lyytisen aikaan. Kuva Hellevi Lappalaiselta

Pyöreisillä toimi myös Martti Väänäsen kauppa (haastattelu Veera Huttunen)

Suurenmäen kauppiaina ovat toimineet m. Viljam Tuovinen 1930–40-luvuilla, Elvi ja Niilo Purjesalo ja Viktor Porali. (haastattelu Elsa Ryynänen)

Suurenmäen kauppa (Viljami Tuovinen) 1930–40-luvuilla. Kuva Vuokko Juutiselta

Pyöreisellä Lahja Tiihonen aloitti kaupan Ruuskalan maista lohkaistulla tontilla v. 1954. Myös Niilo ja Irja Asikainen olivat lyhyen ajan kauppiaina tällä paikalla. (Haastattelu Veera Huttunen)

Kuvateksti

Kuva Jorma Tiihoselta.

Posti

Alapitkän ja Lukkarilan välillä oli jo 1910-luvulla postinkulku järjestetty. Vv. 1936–1939 Lukkarilan postia. Alapitkästä kuljetti Kuopio-Nurmes-reitin linja-auto, joka sotavuosien tauonjälkeen jatkoi tehtävää. Sota-ajan 1939–1944 linjaa ajoi hevosella kolmesti viikossa maanviljelijä Antti Halonen. (Varpaisjärvi-kirja, s. 137). Lassi Martikainen ajoi myös postia hevosella Alapitkältä Mantinaan. Kesät hän kulki polkupyörällä ja talvisin hevosella. Postipaikkana toimi Suuressamäessä Viljam Tuovisen kauppa.(Vastaantulijoita-kirja)


Seuraava sivu Koulut