Lukkarilan Kyläyhdistys ry

Lukkarilan kyläyhdistyksen toiminta alkoi kyläkokouksella Lukkarilan koululla 5.5.1997. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Hellevi Lappalainen ja sihteeriksi Markku Puumalainen. Hieman myöhemmin kylätoimikunnan nimeksi rekisteröitiin Lukkarilan kyläyhdistys ry.

Ensimmäisinä haasteina kyläyhdistyksellä oli kylän asukkaiden lisääminen ja koulun säilyttäminen, Hirvisuon luontopolun suunnittelu Natura2000-hankkeeseen liittyen, ostorenkaan käynnistäminen sekä kyläavustajien työllistäminen.

V. 1999-2003 valmistuivat talkootyön voimannäytteet, jykevähirsinen Hirvikämppä, Oskarin kota ja n. 5 km pitkä Hirvisuon luontopolku. Hankkeisiin saatiin rahoitusta EU:lta, valtiolta ja kunnalta POMO (paikallisen omaehtoisuuden maaseutuohjelma) -hankkeen ja Ylä-Savon Veturin kautta.

Lukkarilan koulun toiminnan loputtua v. 2005 Hirvikämpästä, Oskarin kodasta ja Hirvisuon virkistysalueesta on muodostunut yhteisiä kokoontumispaikkoja kylän tapahtumille, mm. Mansikkamaitoilta heinäkuussa, Hirvisuon laturetki ja kuutamohiihto. Kämppää käytetään myös partiolaisten leiripaikkana, kokousten pitopaikkana sekä yksityisten vuokralaisten käytössä ympäri vuoden.